Assalammualaikum..haha..rasanya dah lama x hapdet ini belog,sebulan atau 2bulan rasanya..huhuh..besala busy memanjang..haha...busyla sangat..huhuhu...tengah2 duduk tadi,tiba2 mak panggil ajak buat CHAR HO FAN..tengah2 dok tolong,smbel tu faizal ambek kertas nk catat resipi ni..haha,nanti2 kalau teringin leh buat sendiri kan..huhuhu..jom MASAK !!
Bahan-Bahannya :
- Satu ketul cube pati ikan bilis atau cube pati ayam
- Tepung jagong
- Sebatang carrot,dua pokok sayur sawi,sedikit bunga kobis,sudit jagong,serbuk cukup rasa
- Kicap manis,kuaytiau atau pon mee,fish ball,fish cate,udang,satu sudu makan minyak,cili padi,bawang putih
Cara-caranya :
- Panaskan minyak sebanyak satu sudu makan atau 2 sudu makan di dalam kuali
- Masukkan sebungkus kuetiau atau pon mee ke dalam kuali,pastikan dalam suhu yg sederhana
- Masukkan kicap pekat manis dan kacau lebih kurang 10 minit.
- Angkat kuaytiau atau mee di dalam bekas
- Sediakan kuali asing untuk membuat kuahnya pula
- Panaskan minyak 2sudu makan minyak dalam api yang sederhana
- Tumiskan bahan2 yg telah siap dipotong
- Masukkan 2 gelas air biasa
- Masukkan 1 ketul cube pati ikan bilis atau ayam
- Masukkan 3sudu tepung jagong yang dibancuh dengan air 2 gelas air dan tuangkan ke dalam kuali
- Masukkan sayur2 yg telah di potong bersama udang,telur 2biji yg telah di hancurkan untuk memekatkan kuahnya lagi
- Tunggu ia mendidih dan hidangkan
Macam mana paham dak,mesti x paham kan,haha,apa yang faizal taip ni pon,xberapa nak paham..huhuhu..harap2 kawan2 paham nah apa yang faizal terangkan ni ye,untuk bahan2,kawan2 agak2 sendiri la noh..hehe :)

3 Orang Kuat Komplem:
wah, rajin anak bujang ni tlg mak masak.. nampak sedap, terliurrr.... -__!
hehehe...maseh2 cik cahaya qaseh..huhuhu..jemput masak2..huhuh..
Assalamualaikum encik.... Klau en ltak hati ayam lgi sdap... Umai buat guna hti ayam... Tpi hati tu kna celuq dlu...nk bgi ilng hanyiq... Sdap....
Post a Comment